Auto

Wat doet een aankoopmakelaar voor je?

Een woning kopen is een van de belangrijkste beslissingen in je leven. Het kan daarom verstandig zijn om hiervoor een professional in te schakelen. Een aankoopmakelaar houdt zich bezig met het ondersteunen bij het aankopen van een woning. Er zijn namelijk makelaars die zich alleen richten op de verkoop van een woning, maar ook makelaars die zich richten op de aankoop. Wat doet een aankoopmakelaar precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je precies weet wat een aankoopmakelaar voor je doet.

Is het verplicht?

Nee, als je een huis koopt ben je niet verplicht om een Arnhem makelaar in te schakelen. Over het algemeen koop je niet regelmatig een woning en is er een kleine kans dat je hier ervaring mee hebt. Een aankoopmakelaar doet dit al heel lang en heeft al veel ervaring en kennis opgebouwd. De aankoopmakelaar weet daarom precies wat er moet gebeuren en kan ook alle juridische zaken uit handen nemen. De verkopende makelaar mag niet als makelaar optreden bij de verkopende en kopende partij van hetzelfde huis. Daarom is het verstandig om een eigen aankoopmakelaar mee te nemen, die alle trucjes van het onderhandelen kent.

Wat doet de aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar kan eenvoudig een huis vinden die aansluit op je wensen en behoefte. Hiervoor geef je de makelaar een lijst met alles wat je verwacht van je nieuwe woning. Daarnaast maakt de aankoopmakelaar afspraken voor bezichtigingen en gaat deze ook mee naar de bezichtigingen. Ook onderhandelt de aankoopmakelaar namens je en neemt hij alles uit handen op juridisch gebied. De aankoopmakelaar begeleidt de afhandeling tot aan de notaris en stelt ook koopcontracten op. Je kunt de aankoopmakelaar ook onderzoek laten doen naar de waarde van de betreffende woning.

Voordelen

De aankoopmakelaar kent als geen ander de huizenmarkt en geeft meer inzicht in de waarde van de woning. Daarnaast geeft de aankoopmakelaar ook advies over de bouwkundige keuring van een woning. Het gaat niet om de woning van de aankoopmakelaar en kijkt met een zakelijke blik naar de woning. Zo kan hij te allen tijde zijn hoofd koel houden en altijd je belangen behartigen. Het enige nadeel is dat je een aankoopmakelaar moet betalen, maar in de meeste gevallen is dit helemaal niet erg. Het is vaak een percentage van het verschil tussen de koopprijs en de vraagprijs. Zo kom je hier in de meeste gevallen met winst uit.