Logo-XXL_Zonnepanelen
zonnepanelen

wat doet een omvormer voor zonnepanelen?

De basisfunctie van een omvormer voor zonnepanelen is het omzetten van het gelijkstroom (gelijkstroom) vermogen dat zonnepanelen creëren naar wisselstroom (wisselstroom) vermogen dat bruikbaar is in woningen en bedrijven of direct wordt toegevoerd aan het net bij projecten van voor de meter ( zonnepanelen op utiliteits schaal).

Maximaliseer het vermogen

Omvormer voor zonnepanelen zijn verantwoordelijk voor het continu volgen van de spanning van de zonnepanelen om het maximale vermogen te identificeren waarmee de modules kunnen werken, volgens PVEL. Als er schaduw optreedt door omgevingsfactoren of als modules verslechteren, kan de omvormer per ongeluk de verkeerde piek in de string identificeren, waardoor de algehele energieproductie van het systeem wordt verminderd.

Interface met het raster

Slimme omvormers, de nieuwe grens van zonne-omvormers, zijn vooruitgegaan van eenrichtingscommunicatie naar tweerichtingscommunicatie met het elektriciteitsnet, met ondersteuning voor netwerkondersteunende functies. Dankzij geavanceerde software kunnen slimme omvormers specifieke net ondersteunende functies uitvoeren met betrekking tot spanning, frequentie, communicatie en besturing. Een van de belangrijkste mogelijkheden voor net ondersteuning van slimme omvormers is de mogelijkheid om door kleine storingen (bijvoorbeeld spanningsveranderingen) te rijden. Slimme omvormers kunnen in het geval van een spanningsverandering overschakelen naar de stand-bymodus en observeren hoe lang de storing plaatsvindt, en vervolgens alleen uitschakelen als de storing te lang duurt. Dit zorgt ervoor dat er minimale spanningsfluctuaties op het net zijn doordat gedistribueerde bronnen helemaal worden uitgeschakeld en de stroomproductie wordt stopgezet. Lees hier alles over slimme omvormers.

Verslag over de energieproductie

Omvormers maken het voor zonne-eigenaren mogelijk om het uitgangsvermogen van hun zonnestelsels bij te houden. De meeste omvormers hebben volgens PVEL communicatiemogelijkheden via bedraad ethernet, Bluetooth of Wi-Fi. Deze communicatieverbinding kan omvormers in gevaar brengen voor cyberaanvallen, maar wetenschappers werken aan oplossingen om deze mogelijkheid te beperken. Lees hier meer over cybersecurity voor omvormers. Eigenaars van zonne-energie kunnen foutcodes, diagnostische gegevens en informatie over de stroomproductie bekijken van omvormers op hun computers of zelfs op speciale smartphone-apps zoals die van SolarEdge. Grootschalige eigenaren van zonne-energie willen mogelijk ook investeren in geavanceerde bewakingsservices om problemen met arrays een omvormer voor zonnepanelen of meerderen te diagnosticeren en op te lossen via een externe leverancier zoals Solar-Log.

 Zorg voor een veilige werking van het systeem

Omvormers moeten volgens PVEL worden uitgeschakeld in het geval van een elektrische boog, die kan worden veroorzaakt door veroudering van het systeem en materiaalverslechtering. Ze zijn geprogrammeerd om deze bogen te identificeren, maar PVEL ontdekte dat niet alle vormen van de omvormer voor zonnepanelen dit effectief heeft. Delta en Fronius-omvormers presteerden het best bij PVEL’s grond- en boogstoringstests.